BRODER redt ARCA

(Het Laatste Nieuws, 24/10/2023)

Arcatheater is gered: Theatergroep Broder maakt er opnieuw een culturele plek van
Het leegstaande Arca Theater in centrum-Gent krijgt een nieuwe invulling. Het wordt opnieuw – of blijft – en culturele plek. Theatergroep Broder maakt er z’n vaste stek van, deels uit ideologische overtuiging: “Het zou té jammer zijn mocht deze plek vervangen worden door nog meer lofts.” Aan het gebouw is wel behoorlijk wat werk.

ARCA ontstond in 1955 als theatergezelschap en vloeide voort uit Toneelstudio 50, dat in 1950 werd opgericht. De theatergroep vond onderdak in de kelder van Café Arca in de Hoogpoort en nam dan ook die naam over. In die kelder werd een zaaltje voor zowat honderd toeschouwers opgericht. Pas in 1975 verhuisde het gezelschap naar het ARCA-theater dat we vandaag kennen, in de Sint-Widostraat achter het Gravensteen. Dat was met Jo Decaluwe als directeur. Hij maakte ARCA groot en nam er ook Theater Tinnenpot bij. In het speelseizoen 1999 – 2000 fusioneerde ARCA met NTGent. Jo Decaluwe ging in 2001 met pensioen bij ARCA, maar bleef actief in Tinnenpot, tot aan zijn dood. In oktober 2022, exact een jaar terug, besloot NTGent om ARCA af te stoten, als besparingsmaatregel, omdat de energiekosten van NTGent torenhoog waren. Daan Vander Steene, zakelijk leider van NTGent, beloofde wel naar een oplossing te zoeken voor het gebouw.

Deelplek
En die oplossing is er nu, onder de vorm van Theatergroep Broder. Broder is een relatief nieuw gezelschap, en ook weer niet. Het is een fusie van Theater Aardvork, Brussels Experimental en tgvagevuur, en dus hebben ze wel bijna 20 jaar ervaring op de teller.“Officieel huren we vanaf 1 januari”, zegt artistiek leider Koen Boesman, “maar aangezien het gebouw toch leeg stond, hebben we er alvast ons kantoor gevestigd, en houden we er ook al repetities. Op 12 november zwaaien we een eerste keer de deuren open, voor de boekvoorstelling van het luisterboek ‘Een Blauwe Vogel’.”

Wat de toekomstplannen zijn voor het gebouw? “Wij zijn een rondtrekkend muziektheaterhuis, met focus op Gent en Brussel. Een eigen stek is fijn, maar we willen deze plek ook openstellen voor heel veel gezelschappen die geen plek vinden in Gent, de stroom studenten die afstuderen aan het KASK, om maar één groep te noemen. Wij willen hier een deelplek van maken, om te repeteren en te presenteren, en we willen er tegelijk een toffe ontmoetingsplek van maken. De prachtige foyer heeft het mooiste uitzicht van Gent. We willen een heel nieuwe dynamiek in dit gebouw. En de buurt hoeft zich geen zorgen te maken, we gaan voor theater, voor rustige zaken, niet voor rockconcerten, niet voor feesten.”

Subsidies
Aan het gebouw zelf is nog heel veel werk, en dat beseffen ze bij Broder ook. “Maar je kan naar de problemen kijken, of naar de mogelijkheden. Wij kiezen voor dat laatste. Het eerste wat we willen doen, is isoleren, zowel thermisch als akoestisch. Het is ecologisch niet meer te verantwoorden om een niet-geïsoleerde zaal te verwarmen, en we willen geen overlast voor de buren. Wel moeten we uiteraard op zoek naar middelen. We krijgen als gezelschap Vlaamse subsidies, maar we hebben ook bij de stad aangeklopt voor ondersteuning. Alle andere cultuurhuizen krijgen die ook. We wachten op antwoord, maar we zijn ervan overtuigd dat ook de stad dit iconisch gebouw wil behouden, en het niet wil vervangen door nog meer lofts in de stad.”

Meer info: www.arcatheater.be

https://www.hln.be/gent/arcatheater-is-gered-theatergroep-broder-maakt-er-opnieuw-een-culturele-plek-van~a42b1064/