Theaterzaal Arca nu écht in handen van gezelschap BRODER
Theaterzaal Arca aan Gravensteen nu écht in handen van gezelschap Broder: “We zullen moeten investeren, zoveel is duidelijk”
Bijzonder moment in Gentse Arca Theater: na bijna een kwarteeuw heeft NTGent de sleutels van het gebouw overgedragen aan muziektheatergezelschap Broder. Door de hoge energiekosten verlaat NTGent het theater. Maar niet zonder eerst op gepaste wijze afscheid te nemen.
Het Laatste Nieuws – Cedric Matthys 27-01-24, 14:10 Laatste update: 14:34
Het Arca Theater, in de schaduw van het Gravensteen, heeft een nieuwe huisbaas. Het Gentse gezelschap Broder —dat muziek met theater verbindt— kreeg vrijdagavond de sleutels van het gebouw in handen. NTGent huurde de zaal al sinds 2000 van eigenaar Wido VZW, maar in oktober 2022 werd besloten om Arca af te stoten.
“De energiecrisis treft ook NTGent hard”, zei zakelijk leider Daan Vander Steene toen. “De kosten voor gas en elektriciteit stijgen volgens een gemiddelde schatting van 125.000 naar 400.000 euro per jaar.” Het stadstheater plooit zich terug op de Schouwburg op het Sint-Baafsplein en zaal Minnemeers, vlakbij het Industriemuseum.
Toneelstudio 50
Arca ontstond in 1955, in een tijd waren veel jonge acteurs op zoek waren naar speelkansen. Die waren er destijds nog minder dan vandaag. Ter illustratie: de Gentse Schouwburg programmeerde zelfs geen eigen werk. Wat men in de Antwerpse Bourlaschouwburg maakte, werd vervolgens in Gent opgevoerd.
Het jong geweld richtte als reactie Toneelstudio 50 op. Die theatergroep vond onderdak in de kelder van Café Arca in de Hoogpoort en nam dan ook die naam over. In die kelder werd een zaaltje voor zowat honderd toeschouwers opgericht. Pas in 1975 verhuisde het gezelschap naar het Arca-theater dat we vandaag kennen, in de Sint-Widostraat achter het Gravensteen. Dat was met Jo Decaluwe als directeur.
200-tal zitplaatsen
Het Arca-theater kampt vandaag met een waslijst aan problemen. Zo klaagde de buurt over geluidsoverlast, is de rolstoeltoegankelijkheid beperkt én kan het er in de winter stevig koud worden. Het gebouw is immers slecht geïsoleerd. “We zullen moeten investeren, dat is duidelijk”, erkende Peter Spaepen, artistiek leider bij Broder. Het Gentse gezelschap leidt al 17 jaar een nomadisch bestaan, maar heeft nu dus een vaste stek.
“Ook NTGent zal hier nog welkom zijn”, benadrukte Carl Gydé, zakelijk beleidsmedewerker bij NTGent, vrijdagavond. “De zaal telt een 200-tal zitplaatsen. Als een productie erom vraagt, zullen we Arca huren. Vroeger huurden gezelschappen, als Broder, de zaal van ons. Die relatie wordt nu dus omgekeerd.”
“Verder krijgen de studenten van de Gentse kunstschool KASK hier hun plek. Ook jeugdtheater Kopergietery zal de locatie gebruiken tijdens de renovatie van hun eigen zaal”, zei Gydé nog. Vervolgens overhandigde hij de pot met sleutels, al was dat louter symbolisch. “Je moet de deur hier openen met een code”, lachte Spaepen.